Ocena brak

Ogniczek większy

Autor /Walerian Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 1,5-1,8 cm. Pokrywy i przedplecze intensywnie czerwone, głowa trójkątna i tak jak nogi połyskliwie czarna. Czułki długie, u samca grzebieniaste, u samicy piłkowane.

Środowisko: lasy mieszane i łęgowe.  

Występowanie: znaczne połacie Europy.

Liczebność: nierzadki.

Rozród: jaja są składane pod korę i w szczeliny pni stojących lub leżących drzew. Bardzo płaskie larwy polują na larwy chrząszczy z rodzin kózkowatych i bogatkowatych.

Pokarm: postacie dojrzałe są nektaro i pyłkożerne, larwy są drapieżnikami.

Podobne prace

Do góry