Ocena brak

Od czego zależy ocena pożywienia, jakie spożywamy?

Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012

Ocena pożywienia, jakie spożywamy, zależy od wielu innych czynników poza informacjami dostarczanymi przez zmysł smaku. Przede wszystkim gazy wydzielające się podczas żucia wędrują do nosa pobudzając zmysł węchu. Ważną rolę odgrywa także struktura pożywienia. Nie bez znaczenia są odczucia temperatury i bólu - gorące i pikantne jedzenie stymuluje receptory bólu (jeśli położymy na skórze pastę z chili, odbierzemy takie same palące wrażenia, jak na języku). Receptory dotyku i nacisku informują nas, czy jedzenie jest chrupiące, czy kremowe, twarde czy miękkie; uszy odbierają dźwięki pojawiające się podczas żucia. W smakowanie pożywienia włączona jest także pamięć - pamiętamy, co nam wyjątkowo nie smakowało w przeszłości.

Wreszcie, nie tylko oczy składają raport o wyglądzie, ale nawet nasze myśli zajmują się procesem analizowania smaku. Każdemu zdarzyło się, że ślina napłynęła mu do ust na widok jakiejś wyjątkowo smakującej potrawy, czy nawet na samą myśl o niej. Ciekawy eksperyment, który można przeprowadzić na przyjaciołach, polega na próbowaniu różnych potraw mając zawiązane oczy. Okaże się na przykład, że nie potrafimy rozróżnić pomiędzy sokiem pomarańczowym a grapefruitowym nie mając ich przed oczyma i nie spodziewając się z góry, jak powinny smakować. Każdy dobry kucharz wie, że sposób podania potrawy jest bardzo istotnym czynnikiem w ocenie jej wartości smakowych, a zaproponowany eksperyment potwierdzi tę prawdę. Wyrośliśmy w przekonaniu, że większą wagę trzeba przywiązywać do wzroku niż do zaniedbanych zmysłów węchu i smaku.

Podobne prace

Do góry