Ocena brak

Oczobarwnica większa

Autor /Natan Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 3,5 cm, rozpiętość skrzydeł oko-to 5 cm. Oczy samca z ciemnoczerwonym połyskiem, ciało czarne z jasnoniebieskimi (u samic zielonymi) bokami tułowia i końcem odwłoka.  

Środowisko: duże zbiorniki ze zróżnicowaną gatunkowo roślinnością wodną. Unika kwaśnych wód torfowiskowych. Samce chętnie przesiadują na liściach grzybieni i grążeli.

Występowanie: Europa (oprócz południa, ale na północy dociera za krąg polarny) i Azja po Japonię.

Liczebność: w środkowej Europie dość pospolita.

Rozród: lata od maja do końca sierpnia; samica, której towarzyszy samiec, składa jaja w linii zygzakowatej do łodygi rośliny wodnej, przy czym zanurza się niekiedy do głębokości 60 cm. Samiec wynurza się jako pierwszy, czeka na samicę, po czym chwyta ją ponownie i razem szukają nowego miejsca odpowiedniego do składania jaj. Rozwój larwalny trwa 1 rok.

Pokarm: głównie drobne bezkręgowce, zwłaszcza owady.

Podobne prace

Do góry