Ocena brak

Oczobarwnica mniejsza

Autor /Natan Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 3 cm, rozpiętość skrzydeł prawie 4 cm. Bardzo podobna do oczobarw-nicy większej, ale oczy nie są tak intensywnie czerwone. Odwłok obu płci metalicznie ciemnozielony, boki tułowia i koniec odwłoka samca również jasnoniebieskie, ale, w przeciwieństwie do samca poprzedniego gatunku, ma na wierzchu rysunek w kształcie litery X.  

Środowisko: wody stojące, chętnie stawy i starorzecza, z grzybieniami i grążelami oraz leżącymi w wodzie pniami drzew.

Występowanie: wyspowo na niewielkim obszarze, którego północna granica biegnie przez Holandię, Westfalię i Polskę. Na Półwyspie Apenińskim i Iberyjskim nie występuje lub jest bardzo rzadka. Unika gór.

Liczebność: silnie zróżnicowana ze względu na wyspowe występowanie.

Rozród: bardzo podobny jak u oczobarwnicy większej. Lata od połowy maja do początku września, lecz przy złej pogodzie krócej.

Pokarm: głównie drobne bezkręgowce.

Podobne prace

Do góry