Ocena brak

Oczatka

Autor /Walerian Dodano /27.01.2012

Wygląd: osiąga długość 1 cm - jest jedną z naszych największych rodzimych biedronek. Swoją popularną nazwę biedronka ta zawdzięcza czarnym punktom otoczonym białą obwódką, pokrywającym czerwonobrązowe pokrywy. U niektórych osobników tego gatunku brak jest owej obwódki, „oczek", w związku z czym wyglądają odmiennie. Przedplecze u oczatki jest zawsze czarno-żółte.  

Środowisko: tylko w borach iglastych, również pod okapem drzew iglastych w ogrodach i parkach.

Występowanie: Eurazja i Afryka.

Liczebność: pospolita, niekiedy liczna.

Rozród: już bardzo wczesną wiosną oczatki opuszczają swoje kryjówki zimowe w ściółce iglastej. Larwy tego gatunku są szaro ubarwione i mają czarno-żółte plamy.

Pokarm: larwy, podobnie jak postacie dorosłe, są drapieżne i żywią się różnymi gatunkami mszyc.

Uwagi: tępiąc szkodliwe mszyce oczatka pełni w leśnictwie bardzo pożyteczną rolę.

Podobne prace

Do góry