Ocena brak

Nieskorek czarny

Autor /Nikodem090 Dodano /30.01.2012

Wygląd: długość 1-1,4 cm. Smukły, o czułkach sięgających niemal połowy długości ciała, od 3. członu mocno piłkowanych. Połyskliwie czarny z przedpleczem bez wycięcia na tylnym brzegu i włoskami skierowanymi do przodu; pazurek bez ząbka.

Środowisko: lasy liściaste, a zwłaszcza ich skraje, oraz łąki w dolinach rzecznych.  

Występowanie: środkowa i północna Europa.

Liczebność: pospolity, na kwiatach.

Rozród: późną wiosną pierwsze nieskorki czarne opuszczają glebę, w której spędziły zimę. Przepoczwarczenie następuje późnym latem. Są aktywne w ciągu dnia. Zaloty i kopulacja odbywają się na kwiatach. Samice składają jaja w wierzchnią warstwę gleby. W niej żyją larwy, również nazywane „drutowcami", które po wielu wylinkach budują kolebki poczwar-kowe.

Pokarm: larwy są wszystkożerne, m. in. żywią się korzonkami roślin, chrząszcze odwiedzają kwiaty.

Podobne prace

Do góry