Ocena brak

Nawałnik burzowy

Autor /Maksym44 Dodano /26.01.2012

Wygląd: Długość ciała 15 cm (nieco większy od jaskółki); najmniejszy ze wszystkich ptaków morskich. Przypomina oknówkę, nie ma jednak rozwidlonego ogona. Biały kuper, jaśniejszy pas na skrzydłach. Nogi czarne. W nocy w kolonii lęgowej rozlegają się ich głosy przypominające warczenie. Nawałniki mają zwyczaj towarzyszyć statkom szybując nad nimi gromadnie.

Środowisko: Nawałnik burzowy spędza prawie całe swoje życie nad morzami i oceanami. Wfcnosi się i opada w charakterystycznym locie trzepoczącym tuż nad falami, nigdy nie spryskany wodą. Obserwatorowi wydaje się, że ptak stale opuszcza się coraz niżej dotykając prawie wody, leci jednak dalej - i tak spędza całe dnie. Szczególnie ożywia się o zmierzchu, gdy drobne zwierzęta morskie dążą ku powierzchni wody. Od czasu do czasu pływa także jak mewa.

Lęgi: Gnieździ się w małych lub średnich koloniach na skalistych wyspach, gdzie wysiaduje jaja zwykle w głębokich szczelinach skalnych, czasami w stosach kamieni lub gruzowiskach, a nawet w wygrzebanych przez siebie norach na torfiastych glebach wyżynnych. Jeżeli jakiś spóźniony śnieg przysypie wejścia do nor, wiele lęgów ginie. Duże szkody w koloniach lęgowych wyrządzają też szczury, koty i psy.  

Inne informacje: Nie przedstawiony na zdjęciu nawałnik duży (Oceanodroma leucorhoa) jest trochę większy od nawałnika burzowego i różni się od niego lekko widlowato wyciętym ogonem. Nie towarzyszy on statkom, lecz leci swoją drogą typowym dla niego skacząco-zyg-zakowatym lotem.

Podobne prace

Do góry