Ocena brak

Nasturcja

Autor /NarcyzxD Dodano /19.01.2012

Nasturcja (Tropaeolum majus) jej tarczowate liście i bardzo dekoracyjne kwiaty zdobią ogród przez całe lato aż do pierwszych mrozów. Jest to roślina jednoroczna, która ma długie, kruche pędy, które wspinają się po podporach i ogrodzeniach. Niektóre odmiany są roślinami krótkopędowymi.

Zbyt żyzna gleba oraz zbyt obfite podlewanie powoduje rozrost rośliny kosztem kwitnienia.

Na nasturcjach często żerują gąsienice bielinka kapustnika. Zbieramy je ręcznie lub stosujemy insektycydy.

Insektycydy pomagają też zwalczyć mszyce.

Nasturcja nie lubi przesadzania.

Uprawa

Nasturcja jest bardzo wrażliwa na chłody, dlatego nasion nie należy wysiewać w ogrodzie przed drugą połową maja. Do uprawy wstępnej w domu potrzebna jest minimalna temperatura 15°C. Sadzonki flancujemy w miejscu słonecznym lub częściowo zacienionym. Gleba nie musi być bardzo urodzajna.

Pielęgnacja

Nasturcje potrzebują regularnego podlewania, gdyż delikatne liście łatwo więdną w okresach ciepłej, słonecznej aury.

Zbiór

Liście i kwiaty uszczykujemy przez cały sezon zgodnie z potrzebami. Jako przyprawa wartościowe są także pączki kwiatowe i niedojrzałe nasiona.

Stosowanie

Do wzbogacenia potraw używamy zawsze świeżych liści, kwiatów, owoców nasturcji. Ich mocny, pieprzowy posmak znakomicie aromatyzuje sałatki warzywne i biały ser. Z pączków kwiatowych i młodych nasion można przyrządzić namiastkę kaparów. Napar z suszu liści polecany jest przy zaburzeniach trawienia, stanach zapalnych dróg oddechowych i moczowych.

Podobne prace

Do góry