Ocena brak

Narzępik koński

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość 0,8 cm. Szerokie, płaskie ciało stanowi charakterystyczną cechę muchówek należących do rodziny narzępikowatych (Hippoboscidae), spośród których w Europie spotyka się około 25 gatunków. Są ściśle wyspecjalizowane w wyborze żywiciela. Narzępik koński wybiera konie, inny gatunek owce, jeszcze inny-jelenie.  

Środowisko: pastwiska.

Występowanie: na całym świecie.

Liczebność: różna.

Rozród: narzępiki końskie kopulują na skórze krów i koni. Samica wydaje na świat przeważnie tylko pięć dojrzałych i gotowych do przepoczwarczenia się larw. Przepoczwarzenie odbywa się w glebie, gdzie poczwarki zimują.

Pokarm: krew parzysto i nieparzystokopytnych.

Uwagi: w związku z wysoce wyspecjalizowanym trybem życia, narzępikowate mają niewielu naturalnych wrogów i mogą dzięki temu „zrezygnować" z większej liczby potomstwa.

Podobne prace

Do góry