Ocena brak

Mustyk koński

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość 0,2-0,5 cm. Mały, jak gdyby przygarbiony, czarny, z szerokimi skrzydłami. Należy do liczącej wiele gatunków rodziny mustykowatych, zwanych także meszkami. Trudne do rozróżnienia, prawie wszystkie ssą krew i po bolesnym ukłuciu pozostawiają zgrubiałe, swędzące nabrzmienia. Mogą być plagą dla bydła.

Środowisko: w pobliżu szybko płynących wód. Mogą także odlatywać daleko od wody i przebywać na pastwiskach, w okolicach gdzie nie ma żadnych zbiorników.  

Występowanie: prawie cała Europa.

Liczebność: występuje powszechnie, nieraz licznie.

Rozród: spotyka się go od maja do września. Samice składają po kilkaset jaj.

Pokarm: larwy, silnie przytwierdzone do podłoża w miejscach o szybkim prądzie, żywią się przyniesionymi przezeń różnymi drobnymi cząsteczkami. Dojrzałe samce wysysają soki roślinne, samice do rozwoju jaj potrzebują krwi.

Podobne prace

Do góry