Ocena brak

Mrównikowiec zgrabny

Autor /Borys999 Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 0,4-0,6 cm. Jako pluskwiaka można go rozpoznać dopiero po dokładnym przyjrzeniu się jego ssącej kłujce. Z wyglądu, sposobu poruszania się i zapachu ten reprezentant tasznikowatych (Miridae) tak łudząco podobny jest do mrówki, że zwykle nie jest nawet od niej odróżniany.  

Środowisko: lasy liściaste o dość bogatym gatunkowo drzewostanie.

Występowanie: większa część Europy.

Liczebność: pospolity, liczny.

Rozród: przezimowuje na ziemi w stadium jaja. Larwy wylęgają się na wiosnę; prawie nie różnią się wyglądem od swoich dorosłych rodziców. Zarówno larwy jak i dojrzałe owady zawsze żyją w towarzystwie mrówek.

Pokarm: wyłącznie mszyce. Ponieważ mrówki bronią swoich kolonii mszyc przed pokarmowymi konkurentami, sens podobieństwa tych pluskwiaków do mrówek polega oczywiście na tym, że nie są one przez mrówki rozpoznawane jako ich konkurenci.

Podobne prace

Do góry