Ocena brak

Modrzyk

Autor /Benon Dodano /26.01.2012

Wygląd: Większy od tyski; długość ciała ok. 48 cm. Masywny dziób z charakterystyczną blaszką czołową i nieproporcjonalnie duże stopy są u ptaków dorosłych jasnoczerwone, u młodych żółtawe. Upierzenie w szacie dorosłej, szczególnie wierzch ciała, z purpurowo niebieskim połyskiem, spód nieco ciemniejszy. W szacie młodocianej, (ciemnej, niebieskawoszarej) szyja, pierś i brzuch są jaśniejsze. Pisklęta pokryte czarnym puchem. Modrzyk wydaje szereg donośnych, trąbiących dźwięków, które rozlegają się o zmierzchu i w godzinach wieczornych z miejsc jego pobytu. O tej też porze jest najbardziej aktywny.

Środowisko: Występuje w tropikalnych krainach Starego Świata; prawie wszędzie w dogodnych dla siebie warunkach jest liczny. Europa stanowi północną granicę jego areału; najbardziej na północ wysuniętym punktem jest delta Wołgi. Wiele modrzyków, które jako ptaki osiadłe nie opuszczają w zasadzie swoich terenów lęgowych, nie przeżywa tam zbyt surowych dla nich zim, co uniemożliwia rozprzestrzenienie się tych ptaków dalej na północ.

Modrzyk zamieszkuje nieprzeniknione trzcinowiska wokół słodkich, słonawych i gorzkich jezior. Żyje nad głęboką wodą, gdzie porusza się wspinając po trzcinach, lub w płytkiej wodzie, w której może brodzić. W przeciwieństwie do żyjącej u nas kokoszki modrzyk nie pływa. Czasami odwiedza zalane wodą pola ryżowe i pokazuje się w szuwarach przy oczkach wodnych. Potrafi prawie pionowo wzle-cieć w górę. Lot z wiszącymi nogami kończy już po krótkim odcinku. Zwykle płochliwy, może się przyzwyczaić do obecności ludzi i staje się ufny, podobnie jak to się dzieje z kokoszkami.

Lęgi: Oboje rodzice budują niezbyt staranne gniazdo z liści trzciny w największej gęstwinie roślin, najchętniej na zwałach połamanych łodyg. Na jeziorach gniazdo umieszczone jest tuż nad wodą, a tam, gdzie jej poziom bywa zmienny, ponad najwyższą jej linią. Samica składa 3-9 jaj, przeciętnie 6, długości 50 mm, które wysiadują oboje partnerzy przez 22-25 dni. Podobno gdy samica zginie, samiec porzuca gniazdo.

Pożywienie: Przeważnie pokarm roślinny: nasiona, pędy i korzenie roślin wodnych. Mod-rzyki wspinają się po łodygach ryżowych, aby dostać się do ziaren; chwytają przy tym swoimi długimi palcami całą wiązkę źdźbeł. Dodatkowo jedzą żaby i ich skrzek, ptasie jaja i pisklęta, skorupiaki.

Podobne prace

Do góry