Ocena brak

Modrak morski

Autor /Gabriel7474 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Bujna, trwała roślina, naga, o wysokości 30-75 cm, z burakokształtnym, wielo-dzielnym korzeniem i wyprostowaną łodygą, rozgałęzioną od nasady. Jest ona mięsista, obła i gładka, o średnicy 2-3 cm. Również liście są mięsiste, wielkie, niebieskozielone, zatokowo ząbkowane do nieregularnie pierzastych. Dolne liście mają długość do 60 cm, są długoogonkowe, jajowato-podłużne, z 4-5 odcinkami, pofalowane. Ku górze liście stają się węższe, najwyższe są lancetowato równo-wąskie. Wybitne, groniaste kwiatostany, w czasie owocowania silnie rozpostarte, mają wielkie, białe kwiaty na odstających szypułkach.

Cztery działki kielicha odstają, są podłużne z szerokim, białym, błoniastym rąbkiem, o długości 3-3,5 mm; tylko wewnętrzne mają u nasady woreczkowate wydęcie. Płatków korony 4, o długoci 6-10 mm, odwrotnie jajowatych, u nasady krótko klinowato zwężonych, paznokcie zielonkawe. Pręcików sześć: 2 krótkie i 4 długie, te ostatnie w górnej części opatrzone ząbkowatym wyrostkiem. Pylniki żółte; miodniki. Zalążnia górna, dwukomorowa, dwuczłonowa, bez szyjki, znamię płaskie Owocem jest łuszczyna przewęzista, prosto wzniesiona na odstającej szypułce; dolny człon w kształcie trzonka, 1-4 mm długości beznasienny; górny - jajowaty lub okrągławy, 7-12 mm długości, jednonasienny, niepękają-cy, twardy i grubościenny.

Siedlisko: Plaże, wydmy pierwotne i wydmy białe; w Polsce dotychczas nie odnaleziony.

Rozmieszczenie: Wybrzeża Bałtyku, Atlantyku i Morza Czarnego; często uprawiany.

Okres kwitnienia: Od maja do lipca.

Zastosowanie: Zupełnie młode pędy dają delikatną potrawę podobną do szparagów. Młode liście są używane jako jarzyna.  

Uwagi ogólne: W Europie Środkowej roślina chroniona - nie wolno jej zbierać. W Angli i Francji uprawiana jako warzywo.

Podobne prace

Do góry