Ocena brak

Mniszek pospolity

Autor /Tymon Dodano /13.01.2012

Wygląd: Trwałe zioło z sokiem mlecznym, o rozetko-wym typie wzrostu. Korzeń mięsisty, burakokształtny. Liście w zarysie odwrotnie jajowate do jajowato-lanceto-watych, grubo piłkowane, z delikatnie piłkowanymi zębami skierowanymi do tyłu, trawiastozielone, nagie, stopniowo zwężające się w niewyraźny ogonek. Z rozetki wznosi się jedna lub wiele pustych, bezlistnych, strzelistych łodyg, wysokości 20-50 cm, na których końcach znajduje się zawsze 1 koszyczek kwiatowy. Ma on średnicę 3-5 cm, otoczony jest odgiętymi w tył listkami okrywy i rozpościera liczne złotożółte małe kwiaty języczkowate, które tym samym imitują płatki pojedynczego kwiatu. Przy dojrzewaniu owoców listki okrywy odginają się całkowicie w tył, a dno koszyczka wzdyma się. Na nim umieszczone są małe, brunatne owoce, zaopatrzone w parasolowaty narząd lotny, dzięki któremu są roznoszone przez wiatr.

Siedlisko: Żyzne łąki, przydroża i ogrody.

Rozmieszczenie: Szeroko rozpowszechniony w całej Europie.  

Okres kwitnienia: Od kwietnia do czerwca, a także w lipcu.

Zastosowanie: Korzenie zebrane przed kwitnieniem można spożywać po ugotowaniu. Młode liście zebrane wiosną (do maja) są chętnie stosowane do przyrządzania smacznej sałatki. Roślina zawiera jako substancję rezerwową węglowodan - inulinę i może mieć zastosowanie jako potrawa dietetyczna dla diabetyków, Inne substancje, zawarte we wszystkich częściach rośliny, działają moczopędnie.

Uwagi ogólne: Mniszek zazwyczaj wyróżnia się bezpłciowym tworzeniem owoców. Wynikiem tego jest bardzo częste występowanie słabo zróżnicowanych form i jednostek taksonomicznych. Dzięki temu rodzaj ten dzieli się na liczne drobne gatunki.

Podobne prace

Do góry