Ocena brak

Mirt pospolity

Autor /Radomir Dodano /25.01.2012

Mirt jest ziołem, które doceniali już starożytni Grecy, uznając je jako symbol młodości, piękna i małżeństwa. Nawet w dzisiejszych czasach roślina ta jest tradycyjnym dodatkiem do ślubnego bukietu. Wiecznie zielony mirt ma wiele zastosowań - jako pachnące zioło, ładna roślina doniczkowa, którą można uprawiać w chłodniejszych regionach lub jako krzew ogrodowy, który dobrze znosi ostre wiatry. Okazy doniczkowe rzadko mają więcej niż 60 cm wysokości, choć w ogrodzie mirt może wyrosnąć nawet do 2,4 m. Od wiosny do lata na roślinie pojawiają się białoróżowe kwiaty, a jesienią niebieskoczarne owoce. Mirt można uprawiać jako niewielki krzew do ozdobnego kształtowania. Do domu najlepiej nadają się karłowate odmiany: M.c.'Microphylla' lub M.c.subsp. tarentina. Ta ostatnia jest zwarta i obficie kwitnąca, ale bardziej wrażliwa na warunki atmosferyczne.

W ciepłych rejonach mirt jest w pełni wytrzymały na chłody, w innym klimacie potrzebuje osłony w postaci południowej lub wschodniej ściany. Dojrzałe okazy, nawet całkiem przemarznięte, potrafią odrodzić się wiosną ze swych korzeni.

Uprawiamy w pełnym słońcu lub półcieniu. Promienie słoneczne intensyfikują wydzielanie olejków zapachowych. W domu potrzebuje mniej światła.

W okresie wzrostu mirt wymaga więcej wody, ale między kolejnymi podlewaniami powierzchnia kompostu powinna przeschnąć.

Ta roślina o twardych liściach nie potrzebuje zwiększania poziomu wilgoci, a woli suche powietrze.

Roślin w ogrodzie nie należy nawozić. Dojrzałe okazy doniczkowe dożywiamy wiosną.

Stosujemy łatwo przepuszczalny kompost na bazie gliny. Przesadzamy roślinę co drugi rok.

Okazy przeznaczone do ozdobnego kształtowania trzeba regularnie przycinać, zwłaszcza wiosną, gdy pojawiają się nowe pędy.

PRZEPISY I RECEPTY

Przyprawa W kuchni południowej Europy mirt stosowany jest jako przyprawa do pieczonego mięsa - jagnięciny lub dziczyzny. 

Lekarstwo Żucie mirtu pomaga wyleczyć kaszel

Zapach Wszystkie części tej rośliny można użyć do zapachowego potpourri

Tradycja Mirt jest tradycyjnym składnikiem tzw. "węgierskiej wody", czyli wody toaletowej przygotowanej z lawendy, rozmarynu i mirtu namoczonego w brandy.

Podobne prace

Do góry