Ocena brak

Mirka alpejska

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 1,5-3 cm. Jeden z licznych prostoskrzydłych krótkoczułkich, reprezentujący rodzinę grechotkowatych (Catantopidae), który żyje w wysokich górach, gdzie niemal ciągle wieją silne wiatry. Gatunek ten wykształcił osobliwą cechę - musiał zrezygnować z latania (fruwające grechotki łatwo porywałby wiatr), a obie pary skrzydeł jako zbyteczne uległy uwstecznieniu. Samce ćwierkają za pomocą zredukowanych pokryw. Jednak nie wszystkie populacje tego gatunku mają skrzydła uwstecznione - zamieszkujące miejsca niżej położone, a więc mniej wystawione na działanie wiatru, posiadają normalnie wykształcone obie pary skrzydeł. 

Środowisko: łąki i hale górskie i wysokogórskie.

Występowanie: góry Europy, w Polsce na halach w Sudetach i Karpatach.

Liczebność: nierzadka, ale o rozmieszczeniu wyspowym.

Rozród: tak jak u innych prostoskrzydłych kró-tkoczułkowych.

Pokarm: rozmaite dzikie gatunki traw.

Podobne prace

Do góry