Ocena brak

Mikroelementy - żelazo, miedz, cynk...

Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011

ŻELAZO:wchodzi w skł.Hemoglobiny(czerwony barwnik połączony z białkiem w krwi)&miglobiny(j/w w mięśniach)

Żelazo jest niezbędne do:transport tlenu po organizmie,tworzenie erytrocytów,procesów utleniania zachodzących w żywych komórkach.

Obj.niedoboru żelaza: anemia, osł. organizmu,zawroty glowy,skłonność do omdleń,uczucie oslabienia,trudności z utrzymaniem ciąży,poronienia.

Niedobór żelaza może być spowodowany: nieprawidłową dietą(silne odchudzanie,dietą wegetariańską(wegańska), krwotokami-miesiączka.

Podział żelaza:

Hemowe:b.dobrze przyswajalne. Źr.: mięso czerwone,wątroba, kasza- nka.

Niehemowe:slabo przyswajalne.Źr:żółtko jaja,zielone warzywa liściaste,owoce,buraki,pr.zbożowe,rośliny strączkowe, drób, ryby.

Zapotrzebowanie na żelazo:15-18mg/doba-kobiety,12mg/doba-facety. Jak jest odp.ilość żelaza w diecie organizm je magazynuje na wypadek niedoboru.WitC zwiększa przyswajalność żelaza z posiłków.Aby zwię-kszyć przyswajalność ni pić,zwłaszcza herbaty.

MIEDŹ:Skl.mineralny konieczny do wytwarzania hemoglobiny,ale nie wchodzi w jej skł.Jej niedobór może doprowadzić do niedokrwistości.

Najlepszym źródlem miedzi jest mięso cielęce.

KOBALT:Skł.wchodzący w skł.Kolaniny (witB12).

Jest niezbędny do wytwarzania czerwonych krwinek.

Źr. kobalaniny a tym samym kobaltu są:pr.poch.zwierzęcego(mięso, mleko,jaja)

CYNK:

Funkcje:warunkuje prawidłowy stan skóry& funkc-jonowanie zmysłu smaku.

Niedobór może doprowadzić do łysie-nia,zmian skórnych,braku apetytu.

Źródła:pr.zbożowe, warzywa,mięso.

JOD:

Funkcje:reguluje wydzielanie tyroksyny(hormonu tarczycy).

Niedobór może doprowadzić do powstawania wola,niedorozwoju umysłowego,spowolnienia wzrostu&rozwoju całego organizmu.

Żeby zapobiec niedoborowi jodu stosuje się jodowanie soli.Jod jest wchłani- any przez skórę&drogi oddechowe.

Źródła:ryby morskie.

FLUOR: Zabezpiecza zęby przed próchnicą.

Źródła:woda,ryby morskie, herbata.

SELEN:

Funkcje: zabezpiecza organizm przed powstawaniem wolnyh rodników,które uszk. komórki organizmu&powodują choroby nowotw-orowe.

CHROM: Chroni organizm przed cukrzycą.

SKŁADNIKI MIN- ERALNE DZIAŁAJĄCE:

ZAKWASZAJĄCO:chlor-Cl,Siarka-S, Fosfor-P.

ALKALIZUJĄCO:Wapń-Ca,Potas-K,Sód-Na,Magnez-Mg.

PRODUKTY ŻYWN.DZIAŁAJĄCE:ZAKWASZAJĄCO: jaja, mięso,pr.zbożowe,ryby,ciasta,słodycze,borówki,rodzynki,żurawiny.

ALKALIZUJĄCO:mleko,warzywa,warzywa,owoce-cytryna,kasza grycz-ana.Owoce działają alkalizująco,ponieważ są w nich kw.organiczne, które w organizmie rozkładają się do dwutlenku węgla&wody.

Podobne prace

Do góry