Ocena brak

Migdał zwyczajny

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Drzewo lub krzew o gałęziach czerwonawych, liściach naprzemianległych, podłużnie lancetowatych i błyszczących. Różowe kwiaty rozwijają się na początku wiosny, przed liśćmi. Owocem jest pestkowiec wydłużony i omszony. Gatunek ten, pochodzący z Kaukazu, uprawiany jest w Europie i w innych częściach świata w dwóch odmianach: o nasionach gorzkich (var. amara) i słodkich (var. dulcis). Olej migdałowy wchodził w skład większości dawnych produktów kosmetycznych.

Znaczenie farmaceutyczne mają migdały gorzkie (Semen Amygdali amarum). Najpierw rozgniata się łupinę pestki, a następnie wydobywa i suszy nasiona. Zawierają one do 50% oleju, białka, cukier i glikozyd amygdalinę, która w wilgotnym środowisku i w obecności enzymu rozkłada się na trujący cyjanowodór. Gorzkie migdały służą do produkcji z nich specjalnej wody (Aqua Amygdalarum amarum), stosowanej przeciw kaszlowi, złemu samopoczuciu, wymiotom i dusznościom. Używano jej także do poprawienia smaku leków i jako rozpuszczalnika kodeiny w kroplach od kaszlu. Obecnie olejek migdałowy jest na ogół produkowany syntetycznie. Olejek migdałowy służy też do produkcji maści stosowanych zewnętrznie przeciw gośćcowi.

Ze słodkich migdałów wydobywa się przez prasowanie wyborowy olej migdałowy (Oleum Amygdalarum). Makuchy (Farina Amygdalarum) są stosowane w kosmetyce do sporządzania maseczek i różnych kataplazmów. Słodkie migdały są szeroko stosowane w cukiernictwie.

Okres kwitnienia:

III-IV

Zbiór owoców:

VII-IX

Podobne prace

Do góry