Ocena brak

Mieszanki ziołowe W LECZENIU DZIECI STARSZYCH W CHOROBACH UKŁADU ODDECHOWEGO

Autor /desuk Dodano /10.01.2013

1. Ziele tymianku, owoce anyżku , korzeń pierwiosnka lekarskiego ,liść babki lancetowatej  zmieszać. Sporządzić napar z 1 łyżki ziół na szklankęwody (można osłodzić cukrem lub miodem). Podawać przy uporczywym kaszlu, połyżce, co 2 godz.

2.Kwiaty ślazu dzikiego, kwiaty jasnoty białej (Lamium album L.), owocekopru włoskiego , owoce anyżku . Napar z 2 łyżeczek ziół na szklankęwody. Podawać porcjami w zapaleniu gardła i krtani, przy suchym kaszlu.

3. Korzeń prawoślazu , liście prawoślazu  ziele tymianku . Naparz 1 łyżki na szklankę wody. Pić kilka razy dziennie w porcjach w stanach zapalnychgardła, krtani

4. Ziele macierzanki  korzeń pierwiosnka lekarskiego (leź.), korzenieprawoślazu . Sporządzić napar z 2 łyżeczek mieszanki na szklankę wody,pozostawić w cieple na co najmniej 1 godz., podawać w ciągu dnia w kilku porcjach;działanie wykrztuśne.

5. Liście babki lancetowatej, kwiaty ślazu dzikiego , kwiaty lipy ,owoc kopru włoskiego , ziele skrzypu polnego , liście pokrzywy ,zmielone nasiona kozieradki  Sporządzić napar z 2 łyżeczek na szklankę wody.Podawać po łyżce lub więcej kilka razy dziennie. Działanie wykrztuśne.

6. Korzeń biedrzeńca mniejszego (Pimpinella saxifraga L.) ziele pięciornikagęsiego , ziele tymianku , owoc anyżku , liście prawoślazu ,owoce bzu czarnego . Napar z 1 łyżki ziół na szklankę wrzątku. Podawać wporcjach kilka razy dziennie w dychawicy oskrzelowej, zapaleniu oskrzeli, wdługotrwałym, męczącym kaszlu.

7. Kwiaty rumianku , liście szałwii , kłącza pięciornika kurze ziele . Napar z 1 łyżki mieszanki na szklankę wrzątku. Do płukania gardła i jamy ustnej wstanach zapalnych, do pędzlowania dziąseł (również przy pleśniawkach).

8. Liście szałwii , kwiaty rumianku , kwiaty nagietka , zieletymianku . Napar z 1 łyżki na szklankę wody do płukania gardła i jamy ustnej.

9. Liście orzecha włoskiego , kwiaty prawoślazu wysokiego , liścieszałwii , ziele tymianku . Napar z 1 łyżki ziół na szklankę wody dopłukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, w anginie, przy pleśniawkach.

Miód leczniczy różany. 250 g suchych płatków róży francuskiej lub stulistnej (Rosagallica L., R. centifolia L.) zalać litrem wrzącej wody i macerować przez 12 godz. Poprzesączeniu dodać do roztworu 750 g miodu pszczelego. Mieszaninę doprowadzić dowrzenia, usunąć pianę i gotując odparować do konsystencji syropu. Stosować kilka razydziennie po łyżeczce do herbaty lub łyżce w kaszlu.Syrop leczniczy różany. 100 g płatków róży zalać 750 ml wrzącej wody i macerowaćprzez 24 godz. Przesączyć, dodać 500 g cukru, doprowadzić do wrzenia, zebrać pianę.Przechowywać w chłodnym miejscu. Stosować podobnie jak miód.Syrop z fiolka wonnego (Viola odorata L.). Kwiaty fiołka 10 g, woda 60 g, cukier 40g — zmieszać, doprowadzić do wrzenia, zszumować i odcedzić przez gazę. Pić co 2godz. po 1 łyżeczce. Dla dzieci starszych sporządza się napary z liści, kwiatów i korzenifiołka (5 g ziela na 60 g wody), łącząc je często z odwarami z prawoślazu lekarskiego.Mieszanki takie stosuje się w nieżytach dróg oddechowych, krztuścu, chrypce, podającpo łyżeczce co 2 godz.Syrop z pączków sosnowych. Pączki sosnowe układa się warstwami w słoju :przesypując cukrem. Pozostawia się w temperaturze pokojowej lub na słońcu na i l—2tygodnie. Wydzielony syropowaty płyn podaje się kilka razy dziennie po łyżeczce wsuchym kaszlu i nieżycie górnych dróg oddechowych.Syrop z kwiatów mniszka. 250 g świeżych, czystych kwiatów mniszka (całychkwiatostanów bez szypułki) oraz 1 cytrynę (nie jest konieczna), starannie wymytą ipokrojoną w plastry, gotować w ciągu 15—30 min w 11 wody. Wywar odcedzić, dodaćdo niego 1 kg cukru i gotować przez godzinę do konsystencji miodu. Preparat nadaje siędo dłuższego przechowywania. Podawany jest w częstych chrypkach i kaszlu.

Podobne prace

Do góry