Ocena brak

Miechunka rozdęta

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Bylina o pełzającym kłączu podziemnym, łodygach kanciastych, wzniesionych, liściach ogonkowych osadzonych po dwa. W kątach górnych liści tworzą się białe, szypułkowe kwiaty. Ich kielich siatkowato żyłkowany rośnie po kwitnieniu tworząc w końcu pomarańczowy pęcherzyk, który otacza kulisty owoc. Owocem jest pomarańczowa lub czerwona jagoda. Gatunek ten, często sadzony w ogrodach wiejskich, zadomawia się łatwo.

W celach leczniczych zbiera się dojrzałe owoce (Fructus Alkekengei). Jagody wydobywa się z "pęcherzyka" i suszy rozpostarte na siatkach w cieniu lub w suszarni, w temperaturze maksimum 40°C. Po wyschnięciu są bezwonne i mają gorzki smak. Zawierają gorycz fizalinę, alkaloidy, barwniki organiczne i bardzo dużo witaminy C. Substancje te przyspieszają wydalanie kwasu moczowego, toteż miechunka jest używana w przypadku chorób nerek i przewodów moczowych, dny i schorzeń gośćcowych. Sporządza się odwar z 15-20 g dojrzałych owoców oraz 2 szklanek wody i pije 2 szklanki dziennie. Ze względu na zasobność w witaminę C odwar pije się na wiosnę i w okresie rekonwalescencji. Można również jeść świeże owoce (bez kielicha, który jest gorzki), robiąc z nich sałatkę.

Miechunka jest bardzo cenioną rośliną ozdobną, zwłaszcza w zimie, ponieważ jej suche kielichy zachowują piękną barwę i kształt.

Okres kwitnienia:

V-VIII

Zbiór owoców:

IX-XI

Podobne prace

Do góry