Ocena brak

Mewa siodłata

Autor /Lech Dodano /26.01.2012

Wygląd: Potężna mewa, wielkości gęsi; dtugość ciata ok. 70 cm, rozpiętość skrzydeł do 170 cm. Brzegi i czubki skrzydeł białe, grzbiet i wierzch skrzydeł łupkowoczarne; w szacie zimowej kark delikatnie szaro plam-kowany. Nogi - w przeciwieństwie do mewy żółtonogiej - cieliste we wszystkich szatach. Młode ptaki mają gliniastobrązowe, poprzeczne prążki, ciemne skrzydła i czarną przepaskę na ogonie, dziób czarniawoszary. Od młodych mew srebrzystych różnią się wielkością i bardziej kontrastowym rysunkiem, szczególnie na ogonie. Wszystkie jej ruchy są majestatyczne, wykonywane z dużą siłą. Leci wolno, ale wytrwale, w czasie sztormu tuż nad falami. Dobrze pływa, śpi także na wodzie, nawet przy wysokiej fali. Odzywa się głębokim „kjau" w bardzo różnej tonacji oraz dźwięcznym „ga-ga-ga".

Środowisko: Mewa siodłata w ostatnich dziesięcioleciach rozszerzyła swoje tereny lęgowe na północ i południe. Osiedliła się na Spitsbergenie i powiększyła w ciągu 20 lat swój areał na amerykańskim wybrzeżu wschodnim o 700 km w kierunku południowym. Liczebność tych mew rośnie wszędzie tam, gdzie mogą się one przez cały rok wyżywić - przy portach rybackich i na wysypiskach śmieci. Mewy siodłate są ptakami koczującymi i osiadłymi. W zimie koczują na wszystkich wybrzeżach Europy Środkowej i docierają nawet do ujść rzek, także Wsły. Nie wybarwione młode ptaki można spotkać przez cały rok na wybrzeżach Morza Północnego.  

Lęgi: Gniazdo leży zawsze tak odkryte, że te silne, gotowe w każdej chwili do obrony ptaki widzą z daleka każdego wroga. Lecą pozorując atak także na człowieka, ale nie ważą się użyć swojego długiego na 6 cm dzioba. Gnieżdżą się pojedynczo, w małych grupach lub w luźnych koloniach, czasami razem z mewami srebrzystymi. Gniazda leżą rozrzucone w odległości 12 m od siebie. Niektóre pary zakładają gniazda wysoko na skałach w pobliżu kolonii innych ptaków morskich. Gdy wśród nich gnieżdżą się także nurzyki, mewy siodłate mają czym karmić swoje pisklęta. Jedna z mew bijąc skrzydłami płoszy ze skalnej ściany ptaki, druga kradnie ich jaja albo pisklęta.

Jako duży i silny ptak mewa siodłata nie ma naturalnych wrogów. Wększość ptaków po raz pierwszy przystępuje do lęgu w 4. roku życia. Wysiadują oboje rodzice w solidnym gnieździe o średnicy 70 cm. W zniesieniu zazwyczaj 3 jaja długości 78 mm. Okres lęgowy maj-czerwiec, wysiadywanie trwa 26-28 dni. Młode po wykluciu ważą 70-80 g. Po tygodniu wyrastają im pierwsze pióra, po 3 tygodniach wypada puch pisklęcy, po 6 tygodniach - pierwsze próby latania, po 8 - potrafią już tak dobrze latać, że towarzyszą rodzicom w wędrówkach w morze. Rodzina pozostaje razem do drugiej połowy sierpnia, potem ptaki znikają z terenów lęgowych i rozpraszają się.

Pożywienie: Mewy siodłate są drapieżcami i spełniają także funkcję czyścicieli. Polują nie tylko na jaja i pisklęta ptaków morskich, ale także na dorosłe alczyki, maskonury, łyski i inne, nawet kaczki, ale w pierwszej kolejności ich ofiarami padają ptaki chore. Łowią także ryby, gdy te wypływają na płytką wodę: nie pominą nawet metrowej długości łososia. Polują z lotu zanurzając się nawet do połowy w wodzie. Na lądzie zabijają lemingi. Kraby zrzucają na skały z dużej wysokości, dopóki im nie popękają pancerze. Przebiegają długie odcinki plaży wzdłuż linii fal i zbierają z piasku wszystko, co jadalne. Brodzą przy tym po brzuch w wodzie zanurzając także głowę.

Podobne prace

Do góry