Ocena brak

Mewa mała

Autor /Lech Dodano /26.01.2012

Wygląd: Najmniejsza europejska mewa; długość ciała ok. 28 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 70 cm. Końce skrzydeł w szacie ostatecznej zawsze białe. Dziób ptaków dorosłych latem czerwony, w zimie i u młodych ptaków czarniawy. Spód skrzydeł we wszystkich ubarwieniach ciemnoszary. Mewy małe przebywają w powietrzu prawie pizez cały dzień, wykonują gwałtowne, szybkie zwroty i kołyszą się w locie przypominającym lot rybitwy.  

Środowisko: Tereny lęgowe rozciągają się, rozbite na liczne, odosobnione wyspy, przez północną strefę umiarkowaną, aż po Azję. Nigdzie nie występuje licznie. W zimie pojawia się nad Morzem Północnym i Bałtykiem, nad Morzem Czarnym i Śródziemnym daleko od wybrzeża. W Polsce lęgnie się skrajnie nielicznie na północy kraju; najliczniej na Bagnach Biebrzańskich.

Lęgi: Kolonie lęgowe nad bogatymi w roślinność wodną jeziorami, w lagunach i na mokradłach nad otwartą woda. W czasie toków partnerzy stoją naprzeciwko siebie ze zwieszonymi skrzydłami, dziobami skierownymi ku górze i podniesionymi ogonami. Budują gniazdo i wysiadują oboje rodzice. Na suchym terenie gniazdo jest dołkiem wysłanym skąpo źdźbłami; na bagnach wystaje do 20 cm ponad lustro wody. W zniesieniu zwykle 3, rzadko 2 lub 4 jaja, długości 41 mm, wysiadywane 23-25 dni; lęg w czerwcu, 10-14 dni później niż śmieszki.

Pożywienie: Owady chwytane w locie z traw, w powietrzu i zbierane z powierzchni wody; w zimie małe rybki i plankton.

Podobne prace

Do góry