Ocena brak

Mewa czarnogłowa

Autor /Lech Dodano /26.01.2012

Wygląd: Jedna z trzech europejskich mew, która latem ma głowę czarną, a w zimie białą z ciemną plamą za oczami. Od mewy małej różni się wielkością: długość ciała 40 cm (mewa mała 28 cm). Latem aksamitnie czarna głowa (u śmieszki brązowo-czarny kolor nie sięga karku). W szacie spoczynkowej u dorosłych ptaków pod okiem ciemna, bledsza plama. Końce skrzydeł w szacie dorosłej zarówno w zimie, jak i latem są czysto białe, a u śmieszki czarne.  

Środowisko: Bardziej związana z wodą niż śmieszka. Znane są kolonie na Morzu Czarnym, w Azji Mniejszej i w Grecji. Poza okresem lęgowym koczują na wybrzeżach móiz Czarnego i Śródziemnego. Czasami zabłąkają się daleko w głąb lądu, gdzie żyją wśród stad mew śmieszek. Nieliczne lęgną się w Europie Środkowej razem ze śmieszkami.

Lęgi: Kolonie lęgowe mewy czarnogłowej znajdują się zwykle na płytkich wodach słodkich i słonych w pobliżu morza lub bezpośrednio nad morzem, Czasami gnieżdżą się w koloniach śmieszek. Okres lęgowy zaczyna się dla wszystkich mieszkańców kolonii prawie jednocześnie w maju lub czerwcu. W zniesieniu zwykle 2, rzadziej 3 jaja, przeciętnie długości 54 mm. Pierwsze pisklęta wykluwają się w połowie czerwca. W czasami bardzo licznych koloniach gniazda leżą zwykle oddalone od siebie o 0,5-1 m.

Pożywienie: Ptaki zbierają je częściowo na morzu i na plaży, a częściowo na łąkach i polach uprawnych, nieustannie biegając w różne strony. W okresie lęgów szukające pożywienia stadka mogą oddalać się nawet 80 km od kolonii. W lecie główny pokarm stanowią owady, w zimie drobne zwierzęta morskie.

Podobne prace

Do góry