Ocena brak

Mewa blada

Autor /Lech Dodano /26.01.2012

Wygląd: Potężna, bardzo jasna mewa, bez jakiejkolwiek czerni na upierzeniu. Długość ciała do 80 cm, rozpiętość skrzydeł do 180 cm. Płaszcz (grzbiet i skrzydła) delikatnie niebies-koszary, pozostałe upierzenie białe. Także młode ptaki są o wiele jaśniejsze od innych młodych mew i w upierzeniu przejściowym wydają się prawie białe. Mewa blada jest drapieżnikiem. Często siedzi na najwyższych skałach w koloniach ptaków morskich. Rzadko się odzywa: głos ma chrapliwy.  

Środowisko: Mewa blada występuje na dalekiej północy w tych samych miejscach, co mewa siodłata. Ale tam, gdzie osiada mewa blada, ta druga się wycofuje. Na Islandii mewa blada jest ptakiem częstym, ale jej liczebność maleje. Poza okresem lęgowym część mew koczuje na Oceanie Arktycznym i wypoczywa na górach lodowych, część dociera także do wybrzeży środkowej i zachodniej Europy. W kwietniu powracają znowu na swoje skały lęgowe.

Lęgi: Mewy blade gnieżdżą się pojedynczo lub w małych, na Grenlandii także w większych koloniach. Gniazda umieszcza wysoko na skalistych wyspach nad koloniami innych ptaków, ale także na płaskich miejscach na lądzie, czasami nad wodami śródlądowymi, ale zawsze w pobliżu wybrzeży morskich. Oboje partnerzy budują gniazdo; okres lęgowy maj-czerwiec, wysiadywanie zaczyna się po złożeniu pierwszego jaja i trwa 27-28 dni. Młode usamodzielniają się w sierpniu. Mają wtedy bladobrą-zową szatę młodociana, ale już po 3 miesiącach pierzą się w swoja pieiwszą, nieco jaśniejszą szatę zimową, którą w marcu zmieniają znowu na jeszcze jaśniejszą szatę letnią.

Pożywienie: Padlina i żywe zwierzęta.

Podobne prace

  • Mewa polarna

    Ocena / Autor /Lech
    Dodano /26.01.2012 praca w formacie txt

  • Mewy

    Ocena / Autor /Anetka
    Dodano /31.01.2012 praca w formacie txt

  • Mewa modrodzioba

    Ocena / Autor /Lech
    Dodano /26.01.2012 praca w formacie txt

  • Alczyk

    Ocena / Autor /Natan
    Dodano /26.01.2012 praca w formacie txt

Do góry