Ocena brak

Maślak ziarnisty

Autor /Magnus Dodano /07.02.2012

 

Wygląd: kapelusz o średnicy 4-10 cm, początkowo półkulisty, z biegiem czasu rozpłaszcza się coraz bardziej, brązowy, blednący do żół-tawobrązowego. Skórka kapelusza podczas wilgotnej pogody lepka, gtadka, błyszcząca, na brzegu nieco odstająca, daje się ściągać.  

Rurki białawe, później żółtawe, przyrośnięte lub lekko zbiegające. Pory w kolorze rurek, wąskie, trochę nieregularnie labiryntowate lub kanciaste; wydzielają ciecz mlecznego koloru, która pokazuje się w postaci kropel.

Trzon wysokości 4-10 cm, grubości 1-2 cm, wrzecionowaty, rzadziej rozszerzający się ku dołowi i u podstawy znowu zgrubiały. Żółtawobiała powierzchnia (lub co najmniej jej górna połowa) pokryta jest ziarenkami tego samego koloru, oliwkowobrunatnymi lub brunatnymi. Młode osobniki przybrane są małymi kropelkami mlecznego soku ciemniejącego rdzawo po wyschnięciu.

Miąższ również białożółtawy, początkowo ścisły, później bardzo miękki i wodnisty, o przyjemnym, kwaskowatym zapachu i łagodnym smaku.

Wysyp zarodników: ochrowożółty.

Występowanie: szeroko rozpowszechniony w Europie: występuje zawsze pod dwuigłowy-mi sosnami na glebach suchych, wapnistych. W Polsce bardzo pospolity. Wyrasta grupami na miejscach widnych, na brzegach dróg i pastwiskach. Pojawia się w wielu rzutach od czerwca do listopada.

Możliwość popełnienia pomyłki: w Tatrach pod limbą rośnie podobny maślak limbowy (S. plorans). Pod sosną wejmutką spotykany jest maślak łagodny (S. placidus). Pozbawiony pierścienia S. collinitus ma u podstawy trzonu grzybnię zabarwioną na różowo. Wszystkie one są jadalne.

Zastosowanie: grzyb jadalny.

Uwagi ogólne: podobnie jak wszystkim innym lepkim maślakom należy mu ściągać skórkę z kapelusza. Granulatus znaczy „ziarnisty".

Podobne prace

Do góry