Ocena brak

Marzanka wonna

Autor /Florenty909 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Roślina wieloletnia, o wysokości 10-20, niekiedy nawet 30 cm, z gładką, czworo-kanciastą łodygą. Ciemnozielone, lancetowate i zaostrzone liście, z szorstkim brzegiem i linią grzbietową, zebrane są po 6-8 w okółkach. Białe kwiaty z czwórdzielną, lejkowatą korona, której odcinki są rozłożone, zebrane w podbaldachy na długiej szypule. U bardzo podobnej, ale o wiele większej przytulii leśnej (Galium silvaticum) łodyga jest obła, a białe kwiaty zebrane w bardzo luźną wiechę. Owoce pokryte haczykowato zagiętymi szczecinkami. Świeży, aromatyczny smak młodej, żywo zielonej marzanki - także podczas kwitnienia - powoduje, że jest ona bardzo popularnym dodatkiem do majowego kruszonu.  

Siedlisko: Cieniste, bogate w zioła lasy bukowe lub inne lasy liściaste, rzadziej w lasach szpilkowych; chętnie na glebach żyznych i wilgotnych; do 1400 m n.p.m.

Rozmieszczenie: Prawie cała Europa; w Polsce nierzadka na niżu i w górach po regiel dolny.

Okres kwitnienia: Od kwietnia do czerwca.

Substancje zawarte w roślinie: Glikozyd kuma-rynowy, asperulozyd, monotropeina, garbniki i gorycze, kwasy roślinne.

Zastosowanie i działanie: Lekko napotna i moczopędna, łagodny środek uspokajający; pomaga przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.

Przyrządzanie i stosowanie: Ziele (Herba Asperulae) 1 LH jako zimny wyciąg. WLH: Asperula odorata (świeże ziele); spagyrik.

Termin zbioru: Od kwietnia do czerwca.

Podobne prace

Do góry