Ocena brak

MARYNATY

Autor /lykeli Dodano /05.03.2013

MARYNATY — obszerna grupa przetworówowocowych i warzywnych, dla których charakterystycznajest obecność kwaśnej lub slodkokwaśnej,zwykle octowej zalewy oraz ostryzapach kwasu octowego i korzenny smak wskutekdodatku licznych przypraw. Kwasowość marynatwynosi do 2% kwasu octowego; zależnie od kwasowościrozróżnia się marynaty s ł a b ok w a ś n e , ł a g o d n e (zwykle owocowe), o zawartości0,5 do 0,8% kwasu octowego, k w a ś n e ,0 zawartości od 0,8 do 1,2% kwasu octowego1 s i l n i e k w a ś n e , ostre, o zawartości 1,2do 2% kwasu octowego. D o marynat owocowychi warzywnych dodaje się przyprawy: liścielaurowe, goździki, cynamon, angielskie ziele,pieprz czarny, imbir, a ponadto do marynatwarzywnych dodaje się estragon, liście czarnejporzeczki, czosnek, cebulę, paprykę, korzeniechrzanu, nać pietruszki i selera, nasiona kminku,kopru, gorczycę i inne. Marynaty zwykle pasteryzujesię (-♦apertyzacja). ponieważ zawartośćkwasów nie jeft wystarczająca do utrwaleniaproduktu.

Podobne prace

Do góry