Ocena brak

Marchew zwyczajna

Autor /tina Dodano /09.01.2013

Roślina dwuletnia o wyglądzie typowym dla gatunków pochodzących z rodzinybaldaszkowatych, uprawiana powszechnie w różnych odmianach. Rosnąca dziko,charakteryzuje się niejadalnym białawym lub żółtawym korzeniem. Odmiany jadalnemają korzeń spichrzowy czerwonopomarańczowy, pomarańczowy, rzadziej żółty.Korzeń marchwi uprawnej jest szeroko wykorzystywany w diecie niemowlęcej, nietylko jako jarzyna, szczególnie bogata w karoten, ale także ze względu na cennewłaściwości lecznicze. Marchew podawana niemowlętom powinna pochodzić z„czystych” upraw, z terenów nie nawożonych sztucznie, nie skażonych związkamichemicznymi, gdyż roślina ta łatwo magazynuje (często w nadmiarze) składnikimineralne z gleby.

skład chemiczny:Korzenie marchwi zawierają: karoten (prowitarnina A) oraz witaminy B1 B2, B6, D,H, E, K, PP, P, flawonoidy, składniki mineralne — żelazo, fosfor, wapń, miedź, kobalt,jod, mangan, ponadto substancje azotowe, tłuszcze, węglowodany, olejek eteryczny(ślady), sterole, lecytyny, enzymy, pektyny.

 

Podobne prace

Do góry