Ocena brak

Marchew zwyczajna

Autor /Sergiusz192 Dodano /18.01.2012

Jest to roślina uprawna dwuletnia, o korzeniu wrzecionowatym, najczęściej czerwonopomarańczowym, liściach 2-3-krotniepierzastych, przyjemnie pachnących. W drugim roku wyrasta łodyga rozgałęziona, kanciasta, z liśćmi naprzemianległymi, pierzastymi, zakończona baldachem złożonym. Kwiaty są białe. Owocem jest szczeciniasta podwójna rozłupnia. Gatunek ten, rosnący dziko na suchych zboczach lub na łąkach, ma korzeń biały i ciemnoczerwony kwiat pośrodku baldacha. Marchew uprawna ma wiele odmian: o korzeniu długim, walcowatym, kulistym, pomarańczowym, żółtym lub czerwonym. Uprawia się ją w ogrodach i w polu.

Używany jest świeży, dojrzały korzeń (Radix Dauci sativi) utarty na drobnej tarce lub świeży sok (może być zagęszczony). Największe znaczenie ma duża ilość witamin i prowitamin - A, C i kompleksu witaminy B, cukru, pektyn i barwników. Świeży korzeń, a głównie zawarte w nim karoteny (prowitamina A) poprawiają ostrość widzenia i widzenie o zmroku. Znane jest również jego działanie przeciwrobaczycowe (wypędza gliisty ludzkie i owsiki). Jest środkiem moczopędnym i reguluje trawienie, zwłaszcza u dzieci. Sok z marchwi jest znanym lekarstwem przeciw zapaleniu migdałków u dzieci.

Okres kwitnienia:

VI-IX

Zbiór korzeni:

VI-X

Zbiór owoców:

IX-X

Podobne prace

Do góry