Ocena brak

Mandarynka (ptak)

Autor /Benon Dodano /26.01.2012

Wygląd: Samiec w szacie godowej jest wyjątkowo kolorowo ubarwionym ptakiem, upierzenie samicy skromniejsze, z białym pierścieniem wokół oczu. Szata spoczynkowa kaczora przypomina kolorem szatę samicy, jedynie dziób i nogi, choć bledsze, zachowują baiwy szaty godowej. Mandarynki siedzą najchętniej na gałęziach nad wodą lub na kamieniach z niej wystających. Latają szybko i są bardzo zwrotne. Dosyć milczące.

Środowisko: Mandarynki zasiedlają na Dalekim Wschodzie teren lęgowy o średnicy ok. 1000 km. W Japonii żyją częściowo dziko, częściowo oswojone jako ptaki ozdobne. Z powodu oryginalnego upierzenia stały się ulubionymi ptakami w parkach europejskich i gdzieniegdzie zaczynają ponownie dziczeć. W Anglii mandarynka należy w niektórych okolicach do miejscowej awifauny. Jest kaczka leśną - zasiedla chętnie rzeki z zalesionymi wyspami, jeziora śródleśne i laski łęgowe.  

Lęgi: Kaczory tokują wiosną; prezentują wspaniałość swojego upierzenia wypinając mocno pierś i strasząc czub, na dodatek gwiżdżą miękko i melodyjnie. Kiedy para się dobierze, samiec idzie w milczeniu za nieustannie wołającą partnerką.

Gnieżdżą się w spróchniałych pniach lub wysoko położonych dziuplach, z których młode po jakimś czasie wyskakują na ziemię. Czasami para ptaków zadowala się ciemnym gąszczem wśród nadrzecznych drzew gęsto obrośniętych pnączami. Składanie jaj w czerwcu i w lipcu; w zniesieniu 9-12 jaj wysiadywanych przez 28-30 dni. Kaczka wysiaduje bardzo wytrwale; zdarzało się, że siedziała na jajach, gdy ścinano sąsiednie drzewo. Młode są od razu bardzo żwawe. W razie zagrożenia nurkują i chowają się wśród roślinności na brzegu. Pod koniec okresu lęgowego kaczory pierzą się.

Pożywienie: Zwierzęce i roślinne.

Podobne prace

Do góry