Ocena brak

Malina właściwa

Autor /Honorat1234567 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Krzew o wysokości od 50 do ponad 120 cm, z licznymi drewniejącymi łodygami, stojącymi prosto lub zwieszającymi się łukowato, zwykle opatrzonymi w delikatne kolce. Liście pierzaste, spodem biało kutnerowate, z wierzchu żywo zielone, z 3-5 jajowatymi, na górnej stronie pomarszczonymi listkami. Bardzo małe przylistki są wąsko lancetowate. Białe do różowo zabarwionych pięciokrotne kwiaty zebrane są w luźne groniasto-wiechowate kwiatostany. „Jagody" to czerwone owoce zbiorowe, które łatwo dają się oddzielać od stożkowatego dna kwiatowego; składają się one z licznych omszonych pestkowców - właściwych jagód.  

Siedlisko: Zarośla, lasy i ich okrajki, zręby, usypiska kamienne; chętnie na glebach wilgotnych, żyznych i zasobnych w azot.

Rozmieszczenie: Prawie cała Europa.

W Polsce bardzo pospolita na niżu i w górach aż do piętra kosówki, w Tatrach maksymalnie do 1780 m n.p.m.; często uprawiana.

Okres kwitnienia: Maj i czerwiec, często jeszcze dłużej.

Owoce: Pora dojrzewania - od lipca. Także i dzisiaj maliny są chętnie i często zbierane, ponieważ są bardzo smaczne. Już w epoce kamiennej służyły prawdopodobnie za pożywienie. Jeśli chce się zbierać dzikie owoce, muszą być spożywane od razu, ponieważ maliny powinny być zbierane tylko jako dobrze dojrzałe, a wtedy nie mogą być długo przetrzymywane. Przyrządza się z nich syrop, sok, kruszon, wino owocowe i konfitury, a także lody i inne specjały. Jako ważne składniki owoców należy wymienić kwas cytrynowy i inne kwasy organiczne, witaminę C i różne rozpuszczalne węglowodany.

Uwagi ogólne: W ziołolecznictwie mają znaczenie, obok owoców, także młode liście. Syrop z owoców nadaje wielu lekarstwom lepszy smak. 

Podobne prace

Do góry