Ocena brak

Makro i Mikro składniki - MANGAN

Autor /Felix Dodano /11.10.2011

Organizm używa tego mikroelementu do wytwarzania melaniny, barwnika włosów i skóry, jest ważnym składnikiem kości i krwi, zawdzięczamy mu wyrównany nastrój, wewnętrzny spokój i pogodę ducha, bo jest odżywką dla nerwów i mózgu, bierze udział w wytwarzaniu hormonów śledziony oraz w przemianie białkowej, węglowodanowej i tłuszczowej.

Sygnały ostrzegawcze niedoboru manganu:

- pogorszenie słuchu

- szmery w uszach

- utrata masy ciała

- sucha, popękana skóra

- zmęczenie

- brak popędu płciowego

- bóle w stawach

- pesymizm

- stany niepokoju i zniechęcenie

- spowolnienie tempa wzrostu włosów

Źródła manganu

Bardzo bogate w mangan są orzechy, ziarno i nasiona. Występuje on w zarodku i łusce. Również warzywa zielone, w tym sałata, to prawdziwe kopalnie manganu - a im więcej w nich zieleni, tym lepiej. Mangan, podobnie jak obecny w chlorofilu magnez, uczestniczy w fotosyntezie, czyli przemianie energii świetlnej w chemiczną, w procesie charakterystycznym dla komórek roślinnych. W mięsie, drobiu, rybach, mleku i serze znajdziemy jedynie śladowe ilości manganu. Natomiast wartościowym jego źródłem jest żółtko jaj.

Zawartość manganu w produktach spożywczych (w mg na 100 g produktu)

- Orzechy laskowe - 4,3

- Ziarno słonecznika - 2,5

- Orzeszki ziemne, migdały - 2,2

- Orzechy włoskie - 1,4

- Ziarno pełne - 1,1

- Szpinak -0,8

- Groch - 0,5

- Ziemniaki - 0,3

Co zależy od manganu:

- zdolność koncentracji

- sprawna pamięć

- pozytywny nastrój

- zdrowy sen

- zdolność przezwyciężania stresów

- możliwości twórcze

- odnowa komórek, oddychanie komórkowe

- funkcjonowanie trzustki

- wytwarzanie hormonów

- działanie witamin

- działanie enzymów

- kości i zęby

- obraz morfologiczny krwi

- barwnik włosów

- aktywność płciowa

- przemiana białkowa

- stężenie cukru we krwi

- przyswajanie tłuszczów

- zawartość kalogenu w tkankach

Podobne prace

Do góry