Ocena brak

Makro i Mikro składniki - MAGNEZ

Autor /Felix Dodano /11.10.2011

Stężenie magnezu, jak żadnego innego składnika odżywczego, jest utrzymywane w surowicy krwi na stałym poziomie. Jest on nieodzowny w przebiegu procesów życiowych. Organizm dorosłego człowieka zawiera tylko 20- 28 g magnezu z czego większość znajduje się w szkielecie. Jedynie niewielki ułamek tego pierwiastka jest rozproszony w płynie zewnątrz komórkowym i dociera do wszystkich 70 bilionów komórek ciała ludzkiego. Metal ten występuje powszechnie w przyrodzie w roślinach i organizmach zwierzęcych, choć w bardzo zróżnicowanych stężeniach. W chlorofilu, któremu zawdzięczają zieleń liście, jest jednym ze składników barwnika, tak więc jego największą skarbnicą są zielone lub ciemnozielone rośliny liściaste, jak szpinak czy brokuły. Z jeszcze większym stężeniem magnezu spotkamy się tam, gdzie Natura przygotowuje się do wzbudzenia nowego życia: w nasionach, orzechach, pełnym ziarnie i warzywach strąkowych. W procesie produkcji mąki traci się ok. 80% magnezu.

Zawartość magnezu w produktach spożywczych (w mg na 100g produktu)

- Pestki dyni - 510

- Migdały, orzeszki nerkowca - 260

- Orzechy laskowe, ziemne, włoskie -130-190

- Szpinak, produkty sojowe - 80

- Groch, fasola, soczewica -45-65

- Ryby morskie -26-48

- Wołowina, szynka -17

- Banany -18

- Ziemniaki -14

- Kurczak -6

Na każdy kilogram masy ciała człowiek potrzebuje dziennie 4,5 mg magnezu. Dla 70-kilogramowego mężczyzny dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 315 mg pod warunkiem, że prowadzi życie bezstresowe i optymalnie przyswaja magnez. W innej sytuacji zapotrzebowanie na magnez może być pięcio - dziesięciokrotnie wyższe.

Sygnały ostrzegawcze niedoboru magnezu

- biegunka

- mdłości

- osłabienie mięśni

- zakłócenia w prawidłowej czynności serca

- ubytki w zębach

- dolegliwości kostne

- uczucie mrowienia w rękach i nogach

- nerwowość

- stany depresyjne

Co zależy od magnezu:

- Przemiana węglowodanowa i białkowa

- Przyswajanie substancji mineralnych

- Wzrost kości

- Działanie mięśni

- Prawidłowa czynność serca

- Wytwarzanie hormonów

- Szkliwo zębowe

- Psychika, nastrój

Magnez podobnie jak wapń i fosfor gromadzi się w kościach i mięśniach jako substancja bierna. Pewien minimalny ułamek tego pierwiastka bierze udział w procesach przemiany materii, które można określić jako "najwyższego rzędu", aktywuje ponad 300 enzymów. Tym samym oddziałuje na większość reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie, gdyż inicjatorami ich są zawsze enzymy. Magnez potrzebny jest np. do syntezy hormonów stresowych pozwalających nam stawić czoło wyzwaniom i wymaganiom codziennego życia.

Na podobnej zasadzie magnez w sposób istotny oddziałuje na tłuszczową i węglowodanową przemianę materii i należy do najważniejszych budowniczych przemiany białkowej. Magnez pełni w przemianie materii przynajmniej tuzin istotnych funkcji.

Podobne prace

Do góry