Ocena brak

Makro i Mikro składniki - FLUOR

Autor /Felix Dodano /11.10.2011

Fluor jest żółtozielonym trującym gazem, który w przyrodzie nie występuje w czystej postaci. W oceanach i skorupie ziemskiej jest mnóstwo fluorków, czyli związków fluoru, które są pożyteczne w wąskim przedziale stężeń. W nadmiarze fluorki szybko stają się toksyczne. Fluor jest składnikiem tkanki kostnej i szkliwa zębów.

Co zależy od fluoru:

- mocne kości (z wapniem tworzą materiał wzmacniający)

- twarde szkliwo zębowe

- krystalizacja minerałów w układzie kostnym

- przeciwdziałanie osteoporozie

- przeciwdziałanie próchnicy

Źródła fluorków:

- ryby morskie

- kraby

- sery

- mięso

- liście herbaty

- rośliny kapustne

Do krwi przedostaje się 90% fluorków, następnie połowa zostaje wydalona z moczem, a połowa przyswojona przez kości i zęby.

Nadmiar szkodzi !!!!!

Nadmiar fluorków może doprowadzić do fluorozy (zęby kruche, z białymi lub brązowymi przebarwieniami - zwłaszcza u dzieci w Indiach i Chinach) lub osteoporozy. Może nastąpić też przewapnienie stawów i ścięgien a nawet trwałe uszkodzenie tkanki mózgowej i zniszczenie np. enzymu odpowiedzialnego za przyswajanie witamin.

Nie wolno połykać pasty do zębów, tylko fluorki prawidłowo przyjmowane w pokarmach dają pożytek.

Podobne prace

Do góry