Ocena brak

Mak lekarski

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Roślina jednoroczna uprawiana na małą i dużą skalę ze względu na wartości spożywcze i lecznicze oraz na dostarczanie oleju. Z wrzecionowatego korzenia wyrasta wysoka, rozgałęziona łodyga o liściach siedzących, podłużnie jajowatych, zakończona dużym kwiatem białym, różowym lub fioletowym. Owocem jest torebka. Przez całą roślinę przebiegają rurki mleczne, w których krąży biały lateks. Roślina, z wyjątkiem nasion, jest trująca.

Przemysł farmaceutyczny wykorzystuje suchy sok, wypływający po nacięciu niedojrzałych makówek - opium (Opium crudum), niedojrzałe makówki po wysuszeniu (Fructus Papaveris immaturus) i dojrzałe makówki z krótką szypułką po usunięciu z nich nasion (Fructus Papaveris maturus). Zwłaszcza z tych ostatnich wyodrębnia się różne alkaloidy. Opium zawiera około 25 alkaloidów, z których najważniejsza jest morfina. Morfina działa uspokajająco na ośrodkowy układ nerwowy, zmniejsza bóle, uspokaja kaszel i osłabia ruchy perystaltyczne jelit. Kodeina działa słabiej i jest używana przeciw kaszlowi. Papaweryna działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, stosuje się ją przeciw biegunce, kolce pęcherzyka żółciowego i in. Wszystkie alkaloidy wyodrębniane z opium są narkotykami (środki odurzające powodujące uzależnienie).

Długotrwałe ich używanie prowadzi do zatrucia kończącego się wyniszczeniem organizmu, a następnie śmiercią. Opium, nalewka na opium (Tinctura Opii) i wszystkie preparaty zawierające alkaloidy opium podlegają międzynarodowej kontroli dotyczącej narkotyków.

Okres kwitnienia:

VI-VIII

Zbiór makówek niedojrzałych:

VII-VIII

Zbiór makówek dojrzałych:

VIII-IX

Podobne prace

Do góry