Ocena brak

Majeranek ogrodowy

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Roślina jednoroczna, czasem dwuletnia, o łodydze wzniesionej, rozgałęzionej, liściach naprzeciwległych, jajowatych. Drobne, białe kwiaty są zebrane w gęste, groniaste główki osadzone w kątach liści. Owocem jest poczwórna rozłupnia, która dojrzewa tylko w ciepłych krajach. Cała roślina przyjemnie pachnie. Gatunek ten, pochodzący z krajów śródziemnomorskich, uprawiany był już w odległych czasach; Egipcjanie, Grecy i Rzymianie używali go jako przyprawy i leku. W pozostałych częściach Europy rozpowszechnił się w okresie wypraw krzyżowych.

W celach leczniczych zbiera się ziele (Herba Majoranae) w pełni kwitnienia, podczas słonecznej pogody. Ścina się tylko górne części pędów; roślina wydaje wówczas nowe pędy i zbiór można przeprowadzić do 3 razy w roku. Pędy wiąże się w pęczki i suszy w miejscu przewiewnym, w suszarni - w temperaturze 40°C. Ziele zawiera do 2,5% olejku eterycznego (Oleum Majoranae), złożonego głównie z terpineolu (60%), garbniki, gorycze, karoteny i witaminę C. Jest skutecznym środkiem przeciw zaburzeniom trawiennym, ponieważ pobudza wytwarzanie soku żołądkowego, zaostrza apetyt i działa wiatropędnie.

Uspokaja również układ nerwowy w przypadku zaburzeń neurowegetatywnych i skurczów. Odwar sporządza się z 1 Łyżeczki do kawy ziela na 1 filiżankę wody i pije 2 filiżanki dziennie. Z ziela sporządza się maść majerankową oraz dodaje się do kąpieli przy leczeniu gośćca.

Okres kwitnienia:

VII-VIII

Zbiór ziela:

VII-IX

Podobne prace

Do góry