Ocena brak

Łyska czubata

Autor /Benon Dodano /26.01.2012

Wygląd: Długość ciała ok. 40 cm. Bardzo podobna do łyski, ale nad blaszką czołową ma podwójną, czerwoną narośl widoczną jedynie z bliska; nie mają jej młode ptaki. U łyski czubatej upierzenie z boku górnej części dzioba (przy łysinie) tworzy kąt 60 stopni, u łyski ok. 35. Głuche wołanie, „kwo-ąrk", odróżnia ją wyraźnie od łyski.  

Środowisko: Łyska czubata zastępuje łyskę w krajach tropikalnych: jest tam równie częsta jak nasza w Europie i zasiedla podobne środowiska. Występuje także w kilku oderwanych „wyspach" w południowej Hiszpanii i Maroku, oddalonych o całe 5000 km od swojego ciągłego areału lęgowego. W Europie zasiedla płytkie wody stojące z zaroślami trzcin i małymi oczkami wodnymi, których nasze łyski uni-kają.

Lęgi: Jak u łysek. Także młode są tak samo kolorowo ubarwione jak pisklęta łysek.

Pożywienie: Jak łysek, przeważnie roślinne.

Podobne prace

Do góry