Ocena brak

Łunica

Autor /Natan Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 3,5 cm, rozpiętość skrzydeł 4,5 cm. Głowa i nogi czarne, wierzch tułowia i odwłoka ciemnoczerwono-czarny, spód żółty. Ciało mocniej zbudowane niż u innych pałą-tek. Łunica odpoczywająca w ciągu dnia trzyma skrzydła rozłożone, w nocy, podczas snu, przyciska je do ciała.

Występowanie: niemal cała Europa, oprócz jej części wysuniętych najdalej na północ i południe, ponadto Azja Mniejsza; w górach dociera do wysokości 1200 m n.p.m.  

Rozród: pierwsze dorosłe łunice pojawiają się na początku maja, ostatnie latają na początku sierpnia lub września, zależnie od wysokości stanowiska nad poziomem morza. Rozród przebiega podobnie jak u innych ważek równoskrzydłych.

Pokarm: głównie drobne bezkręgowce, zwłaszcza owady.

Podobne prace

Do góry