Ocena brak

Łownik zręczny

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość 1 cm. Larwa łownika jest bardziej znana niz postać dojrzała.  

Środowisko: ciepłe, suche, o południowej wystawie, piaszczyste tereny ze skąpą roślinnością.

Występowanie: obszar śródziemnomorski. Gatunek nie spotykany na północ od Alp.

Liczebność: w odpowiednim środowisku pospolity.

Rozród: samica składa pojedynczo jaja do piaszczystej gleby. Wylęgające się wkrótce małe larwy od razu budują pułapkę. Aktywne nocą. Wpadające do lejka drobne owady są otaczane cienką, przednią częścią ciała drapieżcy i zjadane.

Pokarm: drobne owady, szczególnie mrówki.

Podobne prace

Do góry