Ocena brak

Lodowiec

Autor /Maksym44 Dodano /25.01.2012

Wygląd: W szacie godowej łatwo go rozpoznać po czarnej głowie z jedwabistym, nie-bieskozielonym połyskiem i czarno-szarym, prostym dziobie. W zimie bardzo podobny do nura czarnoszyjego, choć zwykle nieco większy: długość ciała 68-81 cm, rozpiętość skrzydeł 150 cm, waga do 4,5 kg. Czerwone oczy i biało-czarny wzór na gardle oraz tak samo prążkowaną obrożę na szyi w szacie godowej ma także nur białodzioby. W szacie zimowej łatwo pomylić te cztery gatunki nurów. Nury czarnoszyi i rdzawoszyi są znacznie mniejsze od lodowca i nura białodziobego (długość ciała 60 cm tych pierwszych w porównaniu z 70-80 cm tych ostatnich). Nury białodzioby i rdzawoszyi mają dzioby lekko wygięte ku górze, lodowiec i nur czarnoszyi - proste.  

Środowisko: Ptak lęgowy strefy arktycznej Ameryki Północnej, wybrzeży Grenlandii i Islandii. Pojedyncze okazy spędzają lato wokół wysp Owczych i wokół Spitzbergenu (nie gnieżdżąc się tam). Zimą pojawiają się na wybrzeżach Norwegii, także na Morzu Północnym, a nawet nad Bałtykiem. Wichry i sztormy czasem zapędzają młode ptaki tak daleko na południe, że widziano je na Jeziorze Bodeńskim, a nawet na Morzu Śródziemnym. W lecie ptaki te przebywają na dużych jeziorach słodkowodnych strefy tundry i lasotundry.

Lęgi: Na terenach lęgowych lodowców, o zmierzchu rozbrzmiewa przejmująco żałosna pieśń tokowa tych dużych ptaków, często śpiewana w duecie. Partnerzy łączą się ze sobą na całe życie i równie wiernie trzymają się raz wybranych na lęgi wód, nawet jeśli znajdą tam po zimie zniszczenia i zmiany. Początek lęgów zależy od czasu topnienia lodu na jeziorze lęgowym i przypada zwykle na czerwiec. Miejsce gniazda pozostaje to samo przez wiele lat. Gniazdo jest budowane na ziemi przy brzegu jeziora - jest to tylko dołek w ziemi, czasami spory kopczyk z mchu i wodorostów. Jaja wysiadują oboje rodzice przez 29-30 dni. W razie niebezpieczeństwa ptak wysiadujący przywiera do nich płasko i wysuwa szyję do przodu. W ostateczności broni gniazda zadając ciosy dziobem, niektóre pary bronią gniazda nawet przed człowiekiem. Wzniesieniu 2 jaja długości ok. 9 cm, nie do odróżnienia od jaj nura białodziobego.

Pożywienie: Ryby. Żerujące nury mogą pozostawać pod wodą do 3 minut i przepłynąć nurkując nawet dystans 200 metrów.

Podobne prace

Do góry