Ocena brak

Lippia trójlistna

Autor /NarcyzxD Dodano /19.01.2012

Lippia, zwana także cukrownicą lub miłowonką, uprawiana jest przede wszystkim ze względu na niepowtarzalny cytrynowy zapach. Aromat wydzielany jest już wtedy, gdy lekko poruszymy pędy rośliny. W warunkach naturalnych, czyli w Ameryce Południowej, lippia trójlistna dorasta do 1,5 m, przybierając formę krzewu. Szorstkie liście o lancetowatym kształcie osadzone są na łodydze po trzy w okółku. To właśnie one znajdują zastosowanie w zielarstwie. Niewielkie, jasnoliliowe kwiatki wyrastają ze szczytu pędów w wysmukłych wiechach. Aromatyczne listki mogą być składnikiem potpourri. W kuchni używa się ich jako dodatku do herbat i innych napojów, czasem również do budyniów. Warto jednak pamiętać, żeby nie nadużywać listków taj rośliny, gdyż ich nadmiar może spowodować kłopoty żołądkowe. Zasuszone liście nie tracą swojego zapachu.

Zahartowane sadzonki wysadzamy, gdy minie ryzyko przymrozków. Między roślinami pozostawiamy odstęp ok. 75 cm.

Lippia lubi słońce, natomiast podłoże powinno być ubogie i przepuszczalne. Preferuje gleby obojętne i lekko zasadowe. Rosnąc na zbyt żyznej ziemi, będzie mniej odporna na mróz. Roślina znosi przymrozki do -3°C. większy mróz niszczy ją całkowicie. Jesienią można skrócić pędy lippi i okryć ją ściółką.

Usuwamy przekwitłe kwiaty, suche liście, a także owoce. Długie, wybujałe pędy można podwiązać do podpórek.

Lippię rozmnażamy z sadzonek zielnych.

Lippia wypuszcza czasem nowe pędy dopiero w lecie. Zanim więc uznamy roślinę za obumarłą, poczekajmy do czerwca.

Podobne prace

Do góry