Ocena brak

Lipoliza indukowana

Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014

Lipoliza pobudzona - indukowana powstaje po uszkodzeniu otoczki kuleczki tłuszczowej przez czynnik mechaniczny (np. tarcie, wibracje i wstrząsy, homogenizacja, przepompowywanie mleka itp.). Dochodzi wówczas do pęknięcia otoczki i ułatwionego dostępu lipaz mleka do wnętrza kuleczki tłuszczowej i następowej lipolizy trój glicerydów. W mleku świeżym, pozostawionym w temperaturze pokojowej, lipoliza indukowana nie występuje. W mechanizmie lipolizy indukowanej niezmiernie ważna jest oporność mechaniczna kuleczek tłuszczowych. Na ogół przypuszcza się, że w mleku występują dwie formy. Pierwsza forma labilna -chwiejna jest niezmiernie wrażliwa na energię mechaniczną i ulega rozpadowi w czasie doju mechanicznego, przepompowywania mleka, transportu. Druga forma ma znaczną oporność mechaniczną i ulega uszkodzeniu dopiero przy dużej sile bodźca mechanicznego. W tym miejscu należy wspomnieć o wrażliwości rasowej: kuleczki tłuszczowe prymitywnych ras bydła są bardzo wrażliwe na energię mechaniczną. W pewnych stanach patologicznych również może się w mleku pojawiać tłuszcz bezotoczkowy, tzw. wolny tłuszcz, będący wynikiem braku syntezy materiału otoczkowego (fosfolipidów) przez komórki nabłonka wydzielniczego gruczołu wymieniowego.

Podobne prace

Do góry