Ocena brak

Leptyna

Autor /makumba Dodano /21.05.2014

Leptyna jest hormonem peptydowym wytwarzanym przez tkankę tłuszczową. Ekspresja mRNA dla leptyny w komórkach tłuszczowych jest zależna od masy tkanki tłuszczowej. Stężenie leptyny we krwi zwiększa się wraz ze wzrostem masy tkanki tłuszczowej i obniża się wraz ze zmniejszeniem masy tej tkanki. Głodzenie zmniejsza, a przyjmowanie nadmiernych ilości pokarmu zwiększa wydzielanie leptyny. Leptynie przypisuje się istotną rolę w regulacji łaknienia. Działa ona na podwzgórze i powoduje wzrost aktywności współczulnego układu nerwowego oraz wzrost termogenezy. Jednocześnie hamuje łaknienie. 'Zmniejszenie przyjmowania pokarmu oraz wzrost aktywności adrenergicznego układu nerwowego prowadzą, do zmniejszenia wydzielania insuliny. Leptyna hamuje również wydzielanie insuliny przez bezpośrednie działanie na komórki (3 w trzustce.

Następstwem obniżonego stężenia insuliny we-krwi jest zmniejszenie anabolicznych wpływów tego hormonu, a zwłaszcza zmniejszenie syntezy tłuszczu (lipogenezy). 

 

Podobne prace

Do góry