Ocena brak

Leń marcowy

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość 1-1,2 cm. Gęsto owłosiona, czarna, krępo zbudowana muchówka. Często widzi się latające samce z długimi, zwisającymi nogami.

Środowisko: skraje lasów, ogrody, parki.  

Występowanie: Europa, środkowa Azja, północna Afryka.

Liczebność: pospolity, często liczny.

Rozród: samice i samce odnajdują się w czasie lotów godowych. Kopulacja następuje w locie, bywa że kończy się na ziemi lub na krzewach. Wkrótce po tym samica składa jaja w pulchnej, żyznej ziemi. Larwy żyją gromadnie w glebie w warstwie humusowej, w lesie pod warstwą opadłych liści, bądź w zbutwiałych pniach drzew.

Zimują larwy starszych stadiów. Nie są zbyt wrażliwe na zimno, toteż w czasie mrozów nie muszą przebywać tak głęboko w ziemi, jak larwy innych owadów. Dorosłe lenie latają w kwietniu i maju. Rocznie wydają jedno pokolenie.

Pokarm: Dorosłe lenie żywią się nektarem i sokami roślin, larwy ogryzają korzenie.

Podobne prace

Do góry