Ocena brak

Lednica zbożowa

Autor /Borys999 Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 0,9 cm. Stosunkowo łatwa do rozpoznania po czarniawych i żółtawych podłużnych paskach. Charakterystyczną cechą tego przedstawiciela tarczówkowatych (Penta-tomidae) jest także spiczasto wydłużona ku przodowi głowa.

Środowisko: łąki, miedze, niekiedy także uprawy zbóż.

Występowanie: cała Europa, północna Afryka.

Liczebność: pospolita, lokalnie spotykana także w dużej liczebności, przede wszystkim w południowo-wschodniej części Europy.

Rozród: dorosłe pluskwiaki przezimowują dobrze ukryte pod suchymi kępami traw. Na wiosnę albo wczesnym latem można w ciepłe dni słyszeć tokujące pary. Potrafią one wydawać delikatne, ćwierkające dźwięki. Po kopulacji samice składają jaja na liściach traw. Rozwój larw trwa do końca sierpnia.  

Pokarm: larwy i dorosłe owady wysysają dzikie trawy, a czasem również niedojrzałe ziarna zbóż. Niekiedy wyrządzają szkody, zwłaszcza w południowo-wschodniej Europie.

Podobne prace

Do góry