Ocena brak

Lecicha wielka

Autor /Natan Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 5 cm, rozpiętość skrzydeł do 9 cm. Odwłok masywny, środek u starszych samców pokryty jest błękitnawym woskowym nalotem. Młode lecichy są ubarwione żółtawo, a na ich odwłoku ciągną się dwa słabo zaznaczone, podłużne pasy.  

Środowisko: duże jeziora, starorzecza i stawy.

Występowanie: niemal cała Europa, Azja, północna Afryka.

Liczebność: pospolita i zwykle liczna.

Rozród: lata od końca maja do września. Samce chętnie odpoczywają na piaszczystej ziemi, rzadziej na roślinach, jednak w razie najmniejszego nawet zaniepokojenia odlatują nad powierzchnię wody. Latają nisko, zwykle na wysokości zaledwie kilku centymetrów nad powierzchnią wody lub ziemi. Samiec chwyta samicę w locie, ale partnerzy kopulują siedząc na jakimś podłożu. Samica, strzeżona przez samca, składa jaja na płyciźnie, ponad roślinami wodnymi. Larwy wylęgają się po 3 tygodniach, a ich rozwój trwa zwykle 3 lata.

Pokarm: głównie drobne bezkręgowce.

Podobne prace

Do góry