Ocena brak

Lecicha południowa

Autor /Natan Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 4,5 cm, rozpiętość skrzydeł 7 cm, ciało brązowe, u samca tułów i odwłok pokryte zwartym błękitnym nalotem.  

Środowisko: wody stojące i płynące, takie jak strumienie, rowy i kanały, nigdy jednak na torfowiskach. Preferuje miejsca, w których tereny otwarte, np. łąki, dochodzą do brzegu wód. Chętnie w takich miejscach siada na powierzchni ziemi.

Występowanie: gatunek ciepłolubny, którego centrum zasięgu leży w regionie śródziemnomorskim.

Liczebność: w południowej części środkowej Europy lokalnie dość liczna; stwierdzona również w Polsce.

Rozród: lata w czerwcu i lipcu. Kopulacja odbywa się na podłożu, zwykle podczas najcieplejszych godzin południowych. Wkrótce po kopulacji samica przystępuje do składania jaj wprost do wody, zanurzając odwłok pod jej powierzchnię. Strzeże jej wówczas samiec. Preferowane są bardzo płytkie miejsca. Rozwój larwalny trwa 2-3 lata.

Podobne prace

Do góry