Ocena brak

Lecicha mała

Autor /Natan Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 4-4,5 cm, rozpiętość skrzydeł 6-7 cm. Samiec z jasnoniebieskim, samica z brązowym odwłokiem. Mniejsza od większości pozostałych lecich.

Środowisko: małe, powoli płynące, obfitujące w związki wapnia cieki wodne. Zwykle odpoczywa na ziemi lub roślinach. Spłoszona ucieka szybkim zygzakowatym lotem tuż nad powierzchnią ziemi lub wody.  

Występowanie: niemal cała Europa po południową Anglię i południową Skandynawię. W górach do wysokości 700 m n.p.m.

Liczebność: nigdzie nie jest liczna; w zachodniej Europie uważana za gatunek zagrożony.

Rozród: lata od czerwca do sierpnia. Kopuluje siedząc na podłożu. Zapłodniona samica fruwa wzdłuż brzegu szybkim, falistym lotem, składając jaja wprost do wody. Samica strzeżona jest przy tym przez samca, który unosi się nad nią i odgania rywali. Cykl rozwojowy trwa 2 lata.

Pokarm: głównie drobne bezkręgowce.

Podobne prace

Do góry