Ocena brak

Laur szlachetny

Autor /Grzes Dodano /18.01.2012

Dla wielu ludzi laur zwany też drzewem bobkowym i wawrzynem szlachetnym, to jedynie paczuszka brązowawych, suchych liści używanych w kuchni. W rzeczywistości jest to atrakcyjny krzew. Zwarty pokrój sprawia, że roślina świetnie nadaje się do przycinania i nadawania różnych kształtów. Ścięte liscie wzbogacają kuchenne zapasy. Niewielkie kwiaty, pojawiające się w kwietniu i maju, raczej nie rzucają się w oczy. W naszym klimacie najlepiej uprawiać wawrzyn w pojemnikach. Dzięki temu laur może latem zdobić ogród, taras lub werandę, a na zimę znajdzie schronienie w mieszkaniu. Kilka doniczek z wawrzynem na pewno przyciągnie wzrok i może stworzyć miły nastrój.

Laur zwykle kupujemy w doniczkach, a potem przesadzamy do większych pojemników. Nie można dopuścić do przesuszenia rośliny. Trzeba też chronić ją przed zimnem i upałami.Laur najlepiej rośnie w glebie ubogiej z domieszką kompostu z liści. Dno donicy wysypujemy grysem, by stworzyć lepszy drenaż.

Krzew można przyciąć bez uszkodzenia na wiosnę lub w sierpniu. Łatwo ję wtedy dowolnie uformować.

Sadzonki sporządza się z pędów zdrewniałych w końcu sierpnia, we wrześniu lub na wiosnę. Po ukorzenieniu sadzimy je do doniczek.

Liście zbieramy jesienią. Jeśli chcemy je przechować, najpierw należy je suszyć w cienkich warstwach w zacienionym miejscu.

Laur jest wrażliwy na działanie wiatru i zimna. Uprawiamy go na terenie osłoniętym lub w pojemnikach, które można przenieść w inne miejsce.

Podobne prace

Do góry