Ocena brak

Łątka halabardówka

Autor /Natan Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 3 cm, rozpiętość skrzydeł 4 cm. Jej nazwa gatunkowa pochodzi od rysunku w kształcie ostrza halabardy, znajdującego się na 2 pierścieniu odwłoka samca.  

Środowisko: wody torfowisk niskich.

Występowanie: północna część środkowej Europy, północna Europa aż poza koło podbiegunowe, na południu w górach (Alpy, Pireneje i in.) do 1200 m n.p.m.

Liczebność: dość liczna.

Rozród: lata od maja do lipca. Kopulacja odbywa się na roślinach. Po jej zakończeniu samica przystępuje do składania jaj w tkanki roślin wodnych. Zanurza się przy tym do głębokości 50 cm, pociągając za sobą samca, który trzyma ją za przedtułów swymi przysadkami odwłokowymi. Larwy wylęgają się jeszcze w tym samym roku, a szybkość ich rozwoju, trwającego 1-2 lata, zależy przede wszystkim od temperatury wody.

Pokarm: głównie drobne bezkręgowce.

Podobne prace

Do góry